Czekolada chroni mózg i serce

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że czekolada ma bardzo zbawienny wpływ na ludzki organizm. Niektórzy nie wiedzą, że tego typu słodycze reklamowe mogą mieć wpływ na pozytywną pracę serca oraz mózgu. Mówi się o tym, że jeśli będziemy spożywać czekoladę regularnie to wówczas możemy zredukować ryzyko występowania chorób serca oraz udaru mózgu nawet o trzydzieści procent. Prozdrowotne właściwości czekolady przypisywane są w szczególności specyficznym związkom chemicznym, które są zawarte w kakao. Kakao jest to natomiast jeden z głównych składników, z których składa się czekolada. Badania, które prowadzono dotychczas wskazywały, że czekolada może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Warto wiedzieć, że nadciśnienie oraz cukrzyca mogą prowadzić do chorób serca oraz udaru mózgu. Już od dawna wiadomo, że czekolada dobrze wpływa na pracę serca. Jednak tak naprawdę przełomowe badania przeprowadzono dopiero jakiś czas temu. Dokonali ich badacze oraz naukowcy z USA. Okazało się, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy czekoladą a zapobieganiu chorobom serca. Testy opierają się na analizie badań, które przeprowadzono na ponad stu tysiącach osób. Okazało się, że u osób, które sięgały po duże ilości czekolady ryzyko zmniejszyło się o 37 procent niż u osób, które sięgały po czekoladę tylko od czasu do czasu. Także możliwość wystąpienia udaru mózgu zmniejszyła się o nawet 29 procent. Warto wspomnieć o tym, że badania te nie skupiały się na tym jaką czekoladę podawano osobom badanym. Rodzaj spożywanej czekolady nie miał wpływ na wyniki badania. Na wyniki badania miała wpływ przede wszystkim ilość czekolady, którą badani zjedli. Czasami podawano osobom badanym czekoladę białą, czekoladę ciemną oraz różnego rodzaju produkty czekoladopochodne. Warto wiedzieć, że takie właściwości ochronne mają przede wszystkim flawonoidy, które znajdują się w kakao, czyli antyoksydanty. Zwiększają one przede wszystkim produkcję tlenku azotu w organizmie. Jeśli chodzi o wzrost produkcji tego związku chemicznego to warto wiedzieć, że przyczynia się on do poprawy ciśnienia krwi oraz jej przepływu przez tętnice. Wcześniejsze badania wykazywały, że związki te przede wszystkim znajdowały się w gorzkiej czekoladzie. Warto wiedzieć, że aż takie duże ilości flawonoidów posiadają tylko określone warzywa i owoce, takie jak na przykład cebula, kapusta włoska, wiśnie, czerwone wino, zielona herbata, jabłka, jagody, brokuły oraz jabłka. Wskazuje to na to, że czekolada jest tak samo zdrowa jak one.